DE COMPAGNIE – Elsbeth Visser

De exploitant en oprichter van De Compagnie, Elsbeth Visser, is voor velen natuurlijk een bekend gezicht. “Ik denk niet dat veel mensen weten wat ik deed voordat ik met De Compagnie begon en dat ik al langere tijd ondernemer ben. Ik heb veel verschillende dingen gedaan en het bijzondere is dat veel van wat ik tijdens mijn studies en eerdere banen geleerd heb, nu samenkomt bij De Compagnie. Dat geeft mij echt veel lol in mijn werk!”

Bewonersportret Elsbeth VisserStuderen heeft bij Elsbeth een grote rol gespeeld. “Ik wilde graag geschiedenis studeren in Groningen, maar werd helaas uitgeloot. Via mijn broer kwam ik toen terecht bij een prof voor Indische en Iraanse talen en culturen. Enkele maanden later werd ik alsnog ingeloot en toen heb ik met veel plezier die studies gecombineerd. Na 1,5 jaar heb ik alsnog de focus gelegd op geschiedenis, omdat het wel erg zwaar was. Toen ik op een gegeven moment dreigde te gaan afstuderen heb ik besloten om ook mijn kunstacademie droom te volgen. Ik ben begonnen bij de avondopleiding van Minerva in Groningen, maar heb deze studie afgemaakt in Breda, naast mijn eerste baan als redactiemedewerker.” Als bij Elsbeth de behoefte opkomt om aan zichzelf te werken begint ze zich te verdiepen in een aantal therapieën van Barry Goodfield. “Uiteindelijk ben ik ook een opleiding tot therapeut gaan volgen op gebied van video Gestalt en hypnosetherapie. Maar toen na twee jaar de keuze kwam of ik als therapeut wilde gaan werken heb ik voor de kunstenaars kant gekozen.”

Als ze naar eigen zeggen toch ‘een paar talenten naast kunst‘ mist, besluit Elsbeth te solliciteren als reisleidster bij Kras Stervakanties. “Ik werd meteen in het diepe gegooid met een busreis naar Italië met een groep van 50 man. Gelukkig heb ik een grote liefde voor Italië en was ik er tijdens mijn studie vaak geweest. Dus ben ik maar gewoon gaan vertellen wat ik wist. Tijdens die eerste reis ging er van alles mis en was ik nog niet echt systematisch, maar daarna heb ik met veel plezier vijf jaar lang culturele reizen gemaakt. Ik ben in Griekenland, China, India en heel Italië geweest. In India kon ik zelfs nog gebruik maken van het Sanskriet dat ik geleerd had! Toen ik in 1995 stopte en ineens tweehoog in Rotterdam woonde was het dan ook wel even wennen.”

Bewonersportret Elsbeth VisserDit is het moment dat Elsbeth begint als ondernemer. “Ik kwam een project van Stichting Onderwijs Bedrijfsleven tegen en heb voor hen een training voor werklozen op HBO niveau ontwikkeld: Creatief zelfmanagement. In deze training leer je in twee dagen je eigen situatie in beeld te brengen en een plan te ontwikkelen via Beeld Teken Taal. Die methode heb ik ook ontwikkeld en helpt via een creatief proces waarbij steeds eerst het beeld en daarna het woord komt de eigen situatie te visualiseren. Dit werd vervolgens uitgewerkt tot een plan en werkte vaak heel verhelderend. Deze training heb ik via allerlei instanties gegeven en later ook uitgebreid voor lager opgeleiden, mensen met faalangst en verstandelijk gehandicapten.”

In haar werk voor De Compagnie merkt Elsbeth dat de kruising tussen creativiteit en omgang met mensen, waar ze zoveel over heeft geleerd, steeds weer van pas komt. “Als exploitant heb ik veel mensenkennis nodig, moet ik creatieve oplossingen bedenken, verwachtingen managen en altijd open staan voor de verschillende situaties die ik iedere dag weer tegen kan komen. Daar geniet ik van! Ik denk dan ook dat de kracht van De Compagnie ligt in onze omgang met elkaar. Tijdens bezichtigingen laat ik dat altijd zien en de mensen voelen dan dat ze welkom zijn om bij ons te horen. De bewoners zijn allemaal hard werkende ondernemers die ervoor gaan. Ik vind het leuk om deze twee gebouwen te leiden, maar dan wil ik ook iedere bewoner individueel aandacht kunnen geven. We trekken steeds weer nieuwe ondernemers aan door te laten zien hoe gewoon wij die manier van omgang met elkaar vinden. En dat ruime parkeerterrein helpt natuurlijk ook mee!”

 

 

Elsbeth Visser

LinkedIn Elsbeth Visser
Geestbrugkade 32

Shareworcflow visuele marketing en beeldcommunicatieyperlaancommunicatieadvies_logo_xxs